Sfintirea din anul 2013

Istorie Mai 20, 2018

RENAȘTEREA MONUMENTULUI – SFINȚIREA DIN 13 OCTOMBRIE 2013

În atmosfera sărbătorii Sf. Cuv. Parascheva, Sfânta Liturghie și Resfinţirea (Târnosirea) bisericii a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de încă 7 ierarhi: Preasfinţitul Nikanor, Episcop de Banat (Biserica Ortodoxă a Serbiei), Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.

După slujba de resfinţire, prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, atât la exteriorul, cât şi la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de cei 8 ierarhi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în preajma monumentului. Răspunsurile la strană au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi.

La eveniment, , au fost prezenţi numeroşi preoţi şi diaconi și peste o mie de credincioşi ieşeni şi pelerini din toată ţara, care au ţinut să participe la manifestarea religioasă care a cuprins târnosirea Bisericii și apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

De asemenea, au participat şi un număr mare de persoane cu deficiențe de auz şi vorbire, care au beneficiat de interpretare în limbajul mimico-gestual. Atât în timpul Sfintei Liturghii, cât şi după slujba arhierească, conform tradiţiei, sfântul altar al lăcaşului proaspăt târnosit a fost deschis pentru credincioşii doritori să-i treacă pragul, pentru binecuvântare.

 

1. PISANIA ULTIMEI RESTAURĂRI

CU VOIA TATĂLUI, CU AJUTORUL FIULUI ȘI CU SĂVÂRȘIREA SFÂNTULUI DUH S-A CONSOLIDAT ŞI RESTAURAT ACEASTĂ BISERICĂ CU HRAMUL SF. SAVA CEL SFINŢIT, SF. MC. TRIFON ŞI SF. M. MC. MARINA, ÎN ANII DE LA HRISTOS 2006 - 2013, S-A ÎMPODOBIT CU TOATE CELE DE TREBUINȚĂ ȘI S-A RESFINȚIT ACEASTĂ BISERICĂ CA LOC DE RUGĂCIUNE PENTRU ENORIAȘII PAROHIEI SF. SAVA CEL SFINŢIT” DIN IAȘI ȘI LOC DE POPAS SUFLETESC PENTRU PELERINII ADUȘI AICI DE DUMNEZEU.

LUCRĂRILE DE DOCUMENTARE ŞI RESTAURARE AU ÎNCEPUT ÎN ANUL 2005 CU BINECUVÂNTAREA PREAFERICITULUI DANIEL PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, PE ATUNCI MITROPOLITUL MOLDOVEI ŞI BUCOVINEI ȘI AU FOST CONTINUATE CU BINECUVÂNTAREA ÎNALTPREASFINȚITULUI TEOFAN, MITROPOLITUL MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI, CU OSTENEALA Pc. PREOT PAROH NARCIS CONSTANTIN AXINTE. LA ACTIVITATEA DE SLUJIRE ȘI MISIUNE ÎN PAROHIE S-AU ALĂTURAT ȘI Pc. PREOT MIHAI PRODAN, PENTRU COMUNITATEA PERSOANELOR CU DEFICIENŢĂ DE AUZ ŞI VORBIRE DIN IAŞI ÎN ANUL 2005 ŞI DIACONUL SORIN ADRIAN MIHALACHE ÎN ANUL 2005.

LUCRĂRILE DE STOPARE A DEGRADĂRILOR ŞI ÎNTERVENŢIE LA ABSIDA SF. ALTAR AU FOST ASIGURATE, INIȚIAL, PRIN FONDURI ALE MINISTERULUI CULTURII ȘI CULTELOR, ÎN PERIOADA 2006-2009,  FIIND REALIZATE DE S.C. CONSTRUCŢII UNU SRL DIN IAŞI.

LUCRĂRILE DE CONSOLIDARE, RESTAURARE ŞI REABILITARE AU FOST REALIZATE CU FONDURI EUROPENE, ÎN PERIOADA 2010-2013, DE CĂTRE UN GRUP DE FIRME, ANTREPRENORUL GENERAL FIIND S.C. IASICON SA DIN IAȘI, DIRECTOR GENERAL FIIND ING. TITEL SINESCU, IAR COORDONATOR DE PROIECT JR. CRISTIAN MATACHE.

PROIECTUL GENERAL DE CONSERVARE ȘI RESTAURARE A BISERICII ȘI AMENAJARE A SPAȚIILOR AFERENTE A FOST REALIZAT DE S.C. ROMEXPERT SRL IAŞI, COORDONATĂ DE ING. DR. VASILE DASCĂLU.

RESTAURAREA PICTURII MURALE VECHI (EXECUTATĂ IN 1832 ÎN TEHNICA SECCO”) A FOST REALIZATĂ DE CĂTRE S.C. SUCCESS SRL DIN IAŞI, LUCRĂRILE FIIND COORDONATE DE SPECIALIST RESTAURATOR CARMEN SOLOMONEA.

CONSERVAREA - RESTAURAREA ICONOSTASULUI, A MOBILIERULUI BISERICESC ŞI A COLECŢIEI DE CARTE VECHE FOST REALIZATĂ DE CĂTRE S.C. AZZURRO SRL DIN IAȘI,  LUCRĂRILE FIIND COORDONATE DE  SPECIALIST RESTAURATOR STELIAN ONICA.

PICTURA NOUĂ, ÎN TEHNICA ”FRESCO”, A FOST REALIZATĂ DE CĂTRE COLECTIVUL DE PICTORI BISERICEȘTI DIN CADRUL S.C. MONUMENTAL ICONIC SRL DIN BUCUREŞTI, COORDONAT DE PICTORII MARCEL CODRESCU ŞI DANIEL CODRESCU.

CANDELABRELE ȘI RESATURAREA CLOPOTULUI DE 800 KG. AU FOST REALIZATE DE S.C. RANCON SRL DIN IAȘI, COORDONATĂ DE DR. ING. IOAN CARCEA.

LUCRĂRILE NEFINANȚATE PRIN FONDURILE EUROPENE ŞI CONTRIBUŢIA PROPRIE A PAROHIEI AU FOST REALIZATE CU JERTFA ENORIAȘILOR DIN PAROHIE ŞI A UNOR DONATORI LOCALI.

SLUJBA DE RESFINȚIRE A FOST SĂVÂRȘITĂ PE DATA DE 13 OCTOMBRIE 2013 DE CĂTRE ÎNALTPRESFINȚITUL TEOFAN, ARHIEPISCOP AL IAȘILOR ȘI MITROPOLIT AL MOLDOVEI ȘI BUCOVINEI, ÎMPREUNĂ CU UN SOBOR DE IERARHI, PREOȚI ȘI DIACONI.

 

Citește alte articole despre: tarnosire, sfintire