Corul psaltic parohial „Sf. Ioan Damaschinul”

Corul parohiei Iunie 10, 2020

Corul parohial „Sf. Ioan Damaschinul”

Corul psaltic „Sf. Ioan Damaschinul” al parohiei a fost înființat în anul 2013 prin lucrarea dlui  Ilie Plugariu, care a fost cantor în perioada anilor 2010-2016.

 

Sf. Ioan Damaschinul (+ 749/750), marele teolog al Bisericii, a fost viețuitor al M-rii Sf. Sava cel Sfințit din Pustiul Iudeii, unde a scris cărți teologice și a compus peste 1.200 de cântăriși imnuri bizantine.

 

Corul Psaltic „Sfîntul Ioan Damaschin” al Parohiei „Sfântul Sava cel Sfințit” este un cor format din studenți și liceeni, cărora li s-au alăturat și alți tineri prin intermediul proiectului parohial „Psalmodia”. La baza creării acestui grup s-a aflat dragostea cîtorva tineri pentru muzica bisericească și, cu precădere, pentru cea de tradiție bizantină. Corul Psaltic a luat ființă în anul 2013, sub oblăduirea Pr. Ilie Plugariu, însă, odată cu iarna anului 2016, coordonarea i-a revenit lui Amfian-Alexandru Cazac

 

În anul 2015 a apărut primul compact disc cu colinde „Asta-i seara de Crăciun”.

În anul 2018 a apărut al doilea compact disc cu colinde ,,Bună sara,c-a-nserat la colindă am plecat!”

 

Domnul Amfian Alexandru Cazac a continuat să dezvolte activitatea Corului, astăzi numărul  membrilor depășește 20 de tineri, având o latură feminină cât și una coral-bărbătească.

  • Concerte de colinde și muzică bizantină: frumusețea lăcașului de cult și acustica deosebită atrage organizarea concertelor de muzică bizantină și concertelor de colinde de către grupuri corale din Iași din țară și străinătate.
Citește alte articole despre: cor psaltic, damaschiniții, CID