O nouă sărbătoare în calendarul Bisericii Ortodoxe Române: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Îndrumătoarea”

Arhiepiscopia Iașilor Mai 25, 2018

Hotărârea a fost adoptată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a aprobat propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înscriere în calendar, în ziua de 9 iulie, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului.

De asemenea, în cadrul şedinţei sinodale de joi au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” se află în patrimoniul Mănăstirii Neamț de șase secole. Ea datează din 665, a fost pictată în Lida și a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul.

Tradiţia şi unele însemnări vechi atestă că icoana de la Mănăstirea Neamţ este o copie a celei despre care se spune că a fost pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida, oraş din Israel. Pictura icoanei aflată în Biserica „Înălţarea Domnului” din incinta mănăstirii este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre preţioase, între anii 1844-1845, în timpul stareţului Neonil.

Icoana a fost ascunsă în pădure în perioada 3 iunie 1821 – 28 octombrie 1822, pentru a fi apărată de turci.

O altă icoană a Maicii Domnului, a cărei cinstire s-a extins în Biserica Ortodoxă Română, este Prodromița de la Muntele Athos, cu ziua de cinstire în 12 iulie.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu din Sfântul Muntele Athos care este supranumit Grădina Maicii Domnului.

Recent a fost adăugată în calendarul Bisericii Ortodoxe Române şi cinstirea icoanei Maicii Domnului „Siriaca”.

Vezi și: (VIDEO) Unde se găsește cea mai veche icoană din România?

Sursa: basilica.ro

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri