RENAȘTERE ÎN COMUNIUNE - monografie in date si imagini

Viața parohiei Iulie 15, 2020

 

RENAȘTERE ÎN COMUNIUNE

Monografia în date și imagini a Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit” din Iași

După multe decenii în care întreg complexul a stat în ruină, așezământul de la  Sf. Sava cel Sfințit - unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Iași, și-a redeschis porțile în anul 2013.

Așezământul Sf. Sava cel Sfințit din Iași a traversat, în perioada 2005 – 2019, un  amplu proces de restaurare și dotare. Biserica - monument istoric cu origini în sec. 16, curtea interioară cu praznicar, lumânărarul și parcul mărginit de zidul de piatră care înconjura lăcașul de cult, precum și casa parohială (devenită casă socială), au fost integral reamenajare și înnoite.

Lucrările au fost realizate cu ajutorul multor oameni  de bine și prin cooperarea mai multor instituții locale și centrale. Cea mai importantă etapă a lucrărilor complexului a debutat în anul 2010, constând în implementarea unui proiect de restaurare finanțat din fonduri europene (2010-2013). Aceasta a continuat cu numeroase intervenții de reamenajare și dotare realizate, pe parcursul a 6 ani, până în anul 2019, cu sprijinul financiar acordat de donatori și sponsori, cea mai mare parte dintre aceștia fiind enoriași ai Parohiei „Sf. Sava”.

În semn de recunoștință, pentru toți cei implicați în aceste lucrări, ierarhi, oameni de bine, persoane juridice sau simplii enoriași, dar și pentru a marca încheierea unei etape importante din viața acestei bisericii, a fost editat volumul Renaștere în comuniune.

Lucrarea cuprinde informații (date și imagini) despre istoricul lăcașului de cult, mărturii și imagini vechi ale bisericii, instantanee care surprind diverse etape de reconstrucție din trecut și detalii despre cele realizate în cadrul acestui ultim proiect. Volumul mai prezintă și fotografii  care ilustrează complexul Sf. Sava cel Sfințit așa cum arată el după încheierea activităților de restaurare și amenajare, precum și informații despre patrimoniul Bisericii și despre viața comunității de credincioși.

Dincolo de intenția de a marca finalizarea restaurării și dotării complexului, ca moment semnificativ în istoria acestui vechi lăcaș de cult, volumul Renaștere în comuniune reprezintă expresia care surprinde, în esență, întreaga lucrare desfășurată pe parcursul ultimilor aproape 15 ani. Acum, viața liturgică și comunitară a credincioșilor Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit” a renăscut, prin jertfa multor oameni credincioși și cu implicarea multor instituții care au păstrat, în tot acest timp, o colaborare eficientă, o comuniune roditoare.

Astăzi, bucuria și comuniunea resimțită de credincioșii și pelerinii care poposesc în complexul Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit”, la sfintele liturghii sau la oficierea altor slujbe religioase, e sporită de frumusețea întregului complex.

De aceea, tuturor ostenitorilor, donatorilor și enoriașilor care au sprijinit lucrările de restaurare li se cuvin mulțumiri și recunoștință!

Vă invităm să rememorăm împreună și să ne bucurăm de momentele cele mai importante ale acestei realizări, răsfoind albumul-monografie dedicat istoriei și proiectului de restaurare a așezământului Sfântul Sava cel Sfințit!

Rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească fiecăruia dintre cei care au sprijinit lucrările, prin binecuvântare, rugăciune sau altă osteneală, prin donații sau prin muncă, prin îngrijirea pentru o cumpănită cheltuire a resurselor sau prin deciziile care au sprijinit finalizarea proiectului!

Bunul și Mult-milostivul Dumnezeu să îi miluiască și să îi binecuvânteze pe toți cei care, într-un fel sau altul, au ajutat la renașterea acestui așezământ și să ne învrednicească și pe noi să întregim darul Lui minunat – Biserica „Sf. Sava cel Sfințit” din Iași, cu viețile noastre luminate de virtuți și de credință, pentru a oferi credincioșilor și pelerinilor ce poposesc în biserică, experiența unei comuniuni vii, locul primitor pentru reculegere, lăcașul adecvat pentru consfințirea, pentru celebrarea spirituală, înaintea lui Dumnezeu și împreună cu El,  a momentelor importante ale vieții.

 

 

Cartea se găsește, începând cu data de 16 iulie 2020, la pangarul Bisericii „Sf. Sava cel Sfințit” din Iași

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește alte articole despre: lansare de carte, MONOGRAFIE